Těmito řádky rozhodně nikoho nechceme zastrašovat, jen upozornit na to, že existují i jiné názory a informace (zveřejněné na základě vědecky podložených studií) týkající se této potraviny. Jestli ho budete i dále servírovat sobě a vaší rodině je samozřejmě věcí vaší vlastní úvahy.
Mnoho odborníků dnes tvrdí, že sója není zdravou potravinou, nemocem nezabraňuje a nikdy nebyla prokázána bezpečnost její konzumace. Výsledky vědeckých studií ukazují, naopak na spojení její konzumace s některými zdravotními problémy. Například poruchami funkce štítné žlázy, poruchami reprodukce, kognitivním poklesem, problémy trávicí soustavy a srdce i rakovinou.
Několik důvodů, proč se tofu vyhnout:
Potíže s trávením
Tofu je nefermentovaný produkt. Nefermentované produkty ze sóji mohou způsobit problémy se slinivkou břišní, narušit zdravý trávicí proces, tvorbu nezbytných trávicích enzymů. Způsobují plynatost. Mnoho lidí má sójovou intoleranci nebo plnohodnotnou alergii. Tradiční asijská kuchyně, která má určité pozitivní účinky na lidské zdraví používá sójové produkty, které jsou fermentované, nikoli nefermentované.
Genetická modifikace
Modifikována je DNA devadesáti procent sójových bobů určených ke konzumaci. Je změněna, aby rostliny odolaly herbicidu glysátu. Geneticky modifikované potraviny jsou spojovány s tím, že poškozují trávicí trakt, likvidují tzv. dobré bakterie.
Fytoestrogeny
Tofu obsahuje fytoestrogeny. Sloučeniny, které blokují normální produkci estrogenu v těle a jsou spojeny s rakovinou prsu. Některé studie dokonce dávají sóju do přímé souvislosti s rakovinou a doporučují vyhnout se tofu, pokud máte rakovinu prsu v rodinné anamnéze.
Poruchy štítné žlázy
Sója obsahuje blokátory hormonů štítné žlázy, konkrétně isoflavon genistein Způsobuje její sníženou funkci.
Antinutrienty
Tofu obsahuje fytát. Tato látka blokuje vstřebávání minerálů. Může zapříčinit nedostatek vápníku, zinku a železa.
Kognitivní problémy
Některé výzkumy spojují konzumaci tofu s negativním ovlivněním mozku, s demencí a Alzheimerovou chorobou.